Påsken är här, och det är ju klart att man bakar! Denna påsktårtan blev till av något av en slump, den började som en vanlig, god morotskaka - men slutade som något av en tårta! Kakan blev så hög och fin, och med ett tjockt lager med färskostfrosting, gult kokos och två små marsipankycklingar tyckte jag ändå att den förtjänades att kallas för just tårta. Påskkycklingarna blev också rätt så spontana, hade lite färgad marsipan hemma och sökte helt enkelt upp marsipankycklingar på nätet för att få inspiration. Jag tycker de blev ganska söta i alla fall...
 
PÅSKTÅRTA
 
8- 10 bitar
 
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl matolja
4 1/2 dl rårivna morötter
FROSTING
60 mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost
Saft av 1 citron
 

Sätt ugnen på 150 grader.Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt olja och rårivna morötter. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant (välj efter hur hög kaka du vill ha, 24 cm i diameter är standard och kakan blir medelhög). Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Låt morotskakan svalna.

Vispa alla ingredienser krämigt. Ibland kan smöret klumpa sig lite när man blandar det med den kalla färskosten, testa i så fall att mixa den med stavmixer. Bred frostingen över morotskakan och garnera den gärna med gulfärgat kokos nu i påsk!