En ledig dag som denna sköna fredag, nu i studentveckan och allt, fick jag en plötslig tanke om att göra smörgåstårta! Detta ljuvliga påhitt - för vem tycker inte om en färgglad, god och på tok för kalorität jättesmörgås? Plus att detta var ett jättebra sätt att bjuda in mamma och pappa för lite fredagsmys! Nu när man inte bor hemma längre. Och detta har jag igen när jag själv inte orkar laga mat utan snyltar hemma hos dem...
 
En smörgåstårta är egentligen ett gott, bakat bröd med allt du tycker om på. Men själv är jag kanske lite mer reserverad när det gäller att blanda hej vilt med ingredienserna - fisk och skaldjur går bra, och kött med kött går bra ihop. Men börja för guds skull inte blanda dessa alldeles för mycket! Det finns inget värre än när man ser en god räktårta och när man sen äter den inser att det har kletats leverpastej emellan. Urk! Så mitt tips: keep it simpel and clean. Jag har blandat räkor och kalkon, jag vet, skaldjur och fågel. Men tänk logiskt här - man behöver inte tugga bägge sakerna samtidigt!
 
~
Ett förenklat recept:
~
 
SPONTAN OCH FÖRSOMRIG SMÖRGÅSTÅRTA
 
Använd en större, rund brödkaka och dela den i tre skivor. På det understa lagret brer du på en blandning av philadelphia, creme fraiche och grön pesto. På det andra lagret brer du på en blandning av philadelphia, creme fraiche, finhackad rödlök och brieost. På och runt tårtan brer du sist på ett lager av en blandning av philadelphia och creme fraiche.
 
Tårtan garnerades sedan med tunt skivade polkabetor runt om hela kanten. På toppen började jag sedan med salladsblad längs toppen, följt av rullade ostskivor och kalkonskivor. Mellan rullarna lades sedan skivor med brieost, avokadoskivor och ärtskott. När detta är gjort öser man på ett berg av skalade räkor i mitten! Sen garnerar man med kokta ägg, körbärstomater och mer ärtskott. Klar att njutas!