I November 2011 var jag och min familj på den vackra ön Madeira. Det var en härlig vecka med mycket sol, vackra blommor, stengator och framför allt jättegod mat! Resan vi tog var dessutom gastronomibetonad - alltså ingick mycket mat, så vi hade allt ett gäng fina middagar på olika restauranger på kvällstid, samt att vi på eget intresse valde att äta gott och smaka nya ting under dagtid. En riktig matvecka med andra ord! 
 
Något som är speciellt för just Madeira är en fisk som de kallar espada, något som de flesta som besöker ön har provat att äta! Fisken lever nämligen på djupt vatten (något som finns gott runt hela Madeira) och därför fiskas den just här. Själva fisken är rätt ful - den har en långsmal svart kropp med ett stort huvud och stora tänder och ögon. Sedan när den fiskas så nästan "exploderar" fiskens inre p.g.a trycket när den kommer upp till ytan!
 
Här serverades espadan grillad i folie - mycket gott! Detta var bland annat det vi åt under första middagen i huvudstaden Funchal.

Något annat jag tyckte om med att vandra runt i Funchal var att överallt vankades det mat! Gränderna längs med hamnen var fulla med restauranger som serverade alla möjliga specialitéer, och i centrum hittade man matmarknader som sålde allt från fisk till solmogna passionsfrukter. När jag var där köpte jag en hel påse med blandade sorter av just passionsfrukt, bland annat bananpassionsfrukt, melonpassionsfrukt, citronpassionsfrukt och vår "vanliga" passionsfrukt. Måste jag tillägga att alla sorter vad görgoda? :)
 
Vid en av alla restauranger i stadens gränder. Här åt jag en pasta svamppasta med friterad persilja och körsbärstomat medans de andra bland annat smakade valnötssallad.
 
En sak som Madeiraborna kan är dryck. De flesta har nog hört talas om dessertvinet från Madeira - något som vi fick dricka på en vinprovning ena kvällen. Vi fick smaka 4 sorter, nämligen ett torrt, ett halvtorrt, ett sött och ett halvsött. Och även fastän alla är goda så var min favorit det halvtorra. Jag måste säga att jag är en hopplös madeiravinälskare - fick smaka lite när jag var i tioårsåldern under ett besök här och efter det var jag fast, haha ^^
 
Även fast såklart vinet är det som ön är mest känt för så vill jag ändå nämna deras goda inhemska öl Coral, en jättegod lageröl! Något annat som var spännande var ett väldigt starkt körsbärsvin vi smakade uppe i bergen i nunnornas dal, jag tyckte inte det var så gott, det var på tok för starkt för min smak! Något annat starkt som däremot var riktigt gott var poncha (en sockerrörsrom med honung och citron), den värmde gott i halsen uppe i de kyliga bergen!
 
 
Något som självklart var en stor del under vår vistelse på ön var ju middagarna. I vår resa ingick nämligen fyra middagar inom den hotellkedja vi bodde på, så runtom i hela Funchal for vi upp och ner i backarna för att ta oss till de olika ställena! Vi fick smaka många rätter innan vi åkte hem...
 
 
 
Här är vad man kunde välja en kväll - till förrätt en avokado med krabbröra och ätbara blommor (måste tillägga att avokadon är fantastisk på Madeira, solmogen och stor!), till varmrätt en pärlhöna med svamp och till efterrätt en chokladfondant med mangosås. Desserten var himmelsk...
 
Det finns så mycket med Madeira jag tycker om! Och inte bara maten, hela ön är otroligt vacker. Bara tanken på att man befinner sig på en ö mitt ute i atlanten i höjd med nordliga afrika är knasigt! Dock vet jag inte om jag åker tillbaka innan jag är pensionär - ön är fin, ja, men ålderskategorin på turisterna på Madeira är 60+ och jag förstår varför! Ön är lätt och enkel att ta sig omkring på, maten är god och blommorna doftar gott. Något som shopping och nattliv existerar knappt, vilket någon i min ålder kanske längtar efter också...
 
Men självklart - Madeira är en pärla! :)