Denna goda kycklinggryta med lite sydamerikanska smaker testade jag för några år sen att laga för första gången. Och jag tyckte att den var så god! Det rökta sidfläsket gör en väldigt fin "smoke" till grytan och passar riktigt bra till kycklingen, bönorna och tomaterna. Sen är den så busenkel att göra - färdig kryddmix, skala och hacka lite grönsaker och tärna ner kyckling och sidfläsk, den är inte alls svår! Den är ett väldigt bra vardagsalternativ...
 
KYCKLINGGRYTA MED BÖNOR
 
4 personer
 
500 g kycklingfilé
125 g rökt sidfläsk
1 gullök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1 msk olivolja
1 påse fajjitamix
1 hönsbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater (400 g)
½ purjolök
200 g röda bönor
 
Putsa och skär kycklingen i bitar. Tärna fläsket. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och skär morötterna i bitar.
 
Hetta upp en gryta med olja och bryn kyckling och fläsk i omgångar. Sänk värmen och tillsätt lök, vitlök och morötter. Låt fräsa cirka 5 minuter. Rör ner kryddmix, buljongtärning, vinäger och tomatkrosset. Låt koka i tio minuter. Späd eventuellt med lite vatten om så önskas.
 
Ansa och finstrimla purjolöken. Spola av bönorna i kallt vatten. Rör i löken och bönorna i grytan och låt puttra ytterligare fem minuter. Servera gärna kycklinggrytan med en sallad och bröd!