Restaurant Reykjavik Harbour

 
 
En restaurangupplevelse utöver det vanliga. På resan till Island i augusti i år satt jag och mamma på restaurang Kopar, en fisk- och skaldjurs restaurang mitt i hamnen i Reykjavik. Maten var helt underbar, god, ljuvlig, ja allt som beskriver mat på ett positivt sätt. Restaurangen var inredd i modern, industriell stil med mörk, rustik känsla men ändå varmt och mysigt att komma in i och smita ifrån den bitande isländska vinden en stund. Där åt mamma dagens fiskrätt (torsk) och jag tog en havskatt serverad med blomkål, grönkål och champagnesås. Behöver jag säga mer? Det var första gången jag åt havskatt, och herregud vad gott det var.
 
Desserten fick bli en daimcheescake. På ett något annorlunda vis! Den serverades med en kula daimcheescake, en kula isländsk skyr- sorbet tillsammans med halloncoulie och ugnsrostad vitchoklad. Till detta termoskaffe.
 
Heaven. Island har så otroligt mycket god mat att bjuda på och Reykjavik - många restauranger i världsklass. Är man där så ska man äta ute. Testa lokala rätter blandat med all annan typ av mat de kan tänkas laga, för besviken blir man inte! Island förtjänar verkligen sitt goda rykte om maten.
 
 
Mat & Upplevelser | restaurang, reykjavik | | En kommentar |

Salta Kolasnitt med Choklad & Mandel

 
 
Varför inte testa dessa lite annorlunda kakor nästa gång du bakar? Jag skulle beskriva dessa ljuvliga kaksnitt som och sjukt goda och STARKT beroendeframkallande. En riktigt stor hit att ha salt i kakor!
 
SALTA KOLASNITT MED CHOKLAD OCH MANDEL
 
ca 25- 30 stycken
 
100 g smör
1 dl socker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen ingefära
2 1/3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
30 g hackad mandel
30 g hackad mörk choklad
1 ½ tsk flingsalt
 
Förvärm ugnen till 175 grader.
 
Rör rumsvarmt smör och socker. Tillsätt sirap, vaniljsocker, ingefära och mjölet (blandat med bakpulvret!) och blanda väl. Rör sedan i mandeln, chokladen och saltet.
 
Rulla degen till längder. Vill man göra snitt så rullar man smala rullar och trycker försiktigt ut dessa lätt innan man gräddar dem. Sen skär man sneda längder medans de fortfarnade är varma när man tagit ut dem ur ugnen. ELLER så kan man göra runda kakor - rulla då tjockare rullar och skiva upp dem och lägg på plåt.
 
Grädda i cirka 8- 10 minuter eller tills de är gyllenbruna!
Småkakor | choklad, kola, mandel, salta, snitt | | Kommentera |

Fläskköttsgryta med Äpple

 
 
Hösten är här och så är de svenska äpplena! Känner mig djupt, lyckligt lottat att även som utflyttad ung vuxen i lägenhet kan åka hem till föräldrarnas trädgård och hämta påsevis med olika äpplesorter. Aroma, Ingrid Marie, Katja, Melon...
 
Detta resulterar givetvis dock att man får äta halvt ihjäl sig på äpplen en månad i sträck. Så åpen och snål som man kan vara här på västgötaslätten! Gjorde exempelvis en gryta häromdagen på fläskstek, äpple och champinjoner, vilket resulterade i en riktigt god och värmande höstgryta. Vill man kan man med fördel ha lite calvados i såsen, som ger den där extra touchen...
 
FLÄSKKÖTTSGRYTA MED ÄPPLE
 
4 portioner
 
400 g grytbitar av fläskkött
1 stor gullök
3 äpplen (svenska såklart!)
200 g färska champinjoner
1 köttbuljongstärning
3 dl vatten
1 ½ dl grädde
Några kvistar färsk timjan
 
Smör till stekning
Redning, salt och svartpeppar
Ev. en skvätt calvados
 
Skala och hacka löken. Skär äpplena i tärningar och dela champinjonerna. Fräs sedan löken, äpplena och svampen i smör i en gryta, häll upp på ett fat och ställ åt sidan. Smält mer smör i grytan och bryn grytbitarna. Häll tillbaka lökfräset tillsammans med köttet och häll på vatten och eventuellt calvados. Låt koka upp och ta i köttbuljongen och timjankvistarna. Häll i grädden, och smaka sedan av grytan med salt och peppar. Låt koka tills köttet är mört. Red av den med lite maizena eller vetemjöl.
 
Servera med nykokt potatis.
 
Kött | fläskkött, gryta, äpple | | Kommentera |
Upp