Something YUM

APRIKOS & CASHEWBOLLAR
 
 
Någon mer än jag som älskar att baka men som inte vill äta mer kakor och dylikt hela tiden? Därför är det extra kul att göra någonting som faktiskt inte är onyttigt men definitivt lika gott! Testade att göra dessa små godingar idag, lördagen till ära, och resultatet blev små, fräscha och smarriga aprikos och cashewnötsbollar rullade i kokos! Inte alls svåra att göra heller och de blandades ihop på ett kick, perfekt när godissuget sätter igång.
 
APRIKOS & CASHEWBOLLAR
 
ca 10 st
 
175 g cashewnötter
7- 9 torkade aprikoser
1 tsk färsk ingefära
Några myntablad
½ dl riven kokos
rivet skal och saft av en apelsin

Kokosflingor att rulla dem i
 
Mixa alla ingredienser i en matberedare till en jämn smet. Forma sedan till små bollar och rulla i kokos. Lägg dem gärna i små pappersformar och förvara i kylen.
 
 
Chocolate Cake with Rasberry & Liquorice
 
 
Nu är det oktober igen och dags för en massa födelsedagar! Eller min och systers rättare sagt, vilket innebär två tårtbak. Först ut var systers födelsedag förra helgen då jag bakade denna rosa tårta till henne, med mycket inspiration från Linda Lomelinos bok LOMELINOS TÅRTOR. Jag har pusslat ihop olika tårtrecept till ett eget tillsammans med ett recept på tårtbotten som alltid brukar bli bra. Resultatet blev en lakritstårta gjord på en mörk, saftig chokladbotten som är fylld med en choklad och lakritskräm och garnerad med en hallonfrosting gjord på italiensk maräng. Låter väl gott?
 
CHOCOLATECAKE WITH RASBERRY & LIQUORICE
 
BOTTEN
4 ägg
2 dl socker
1 msk vatten
1 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
CHOKLAD & LAKRITSKRÄM
150 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
2- 3 tsk lakritspulver (eller mer om du ÄLSKAR lakrits!)
1 ½ - 2 msk ljus sirap
50 g smör
MARÄNGSMÖRKRÄM M. HALLON
4 äggvitor
200 g socker
250 g rumsvarmt smör
100 g hallon (färska eller frysta)
DEKORATION
Färska hallon
Chokladspån
 
Botten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i vatten. Sikta sedan i de torra ingredienserna och blanda väl. Häll smeten i en springform (med löstagbar kant) som är smörad och ett bakplåtspapper i botten. Grädda sedan i den nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter på 175 grader.
 
Fyllning: Hacka chokladen och lägg i en skål. Värm sedan grädden, lakritspulver, sirap och smör i en kastrull tills allt har smält samman. Det får inte koka!
 
Häll sedan den varma blandningen över chokladhacket. Vänta några sekunder och rör sedan försiktigt krämen tills den är helt slät och glansig.
 
Topping: Häll äggvitor och socker i en värmetålig bunke. Placera den över ett sjudande vatten i en kastrull. Vispa sedan smeten med en handvisp tills allt socker har smält och blandningen är cirka 65 grader.
 
Ta av bunken från värmen och fortsätt vispa smeten med en elvisp tills den är vit och fluffig. Fortsätt tills den har svalnat, detta kan ta upp emot 10 minuter.
 
Tillsätt smöret i tärningar, lite i taget. När allt smör är tillsatt fortsätt vispa i några minuter till. Råkar krämen skära sig, lugn! Är den för kall så sätt tillbaka bunken över vattenbadet en liten stund. Är den för varm så låt den stå lite i kyla.
 
Kör sedan hallonen till en puré med mixer. Sila bort alla små kärnor och blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.
 
Montering: Dela chokladbottnen i tre delar. Bred ut ett jämnt lager med lakritskrämen på båda lager. Vill man så kan man även ha i lite färska hallon här för syrans skull och för att "lätta" upp tårtan lite.
 
Bred på ett tunt lager med smörkrämen runt hela tårtan med hjälp av en spatel. Ställ in i kylen för att stelna något, och bred sedan på ytterligare ett lager. Jämna till hela tårtan för att få en snygg "finish". Vill man kan man nu (om man som jag hade kvar av choklad- och lakritskrämen) breda på detta på tårtan. Garnera sedan med rikligt med färska hallon och hyvla gärna över mörk choklad. Lycka till!
 
 
HOT, HOT, HOT
 
 
"The sultans of sizzle know how to bring the heat and the flavor. Hot Sauces, barbeque sauces, pasta sauces, drink mixers, hot snacks, spices, steak sauces, and more…We know you’ll find this extensive family of products delightfully painful. We think you’ll agree, Pain Is Good!"
 
Hittade denna starka sås inne på Netto för ett tag sedan, den såg sjukt stark ut så jag tog TVÅ. Ångrar mig nästan, har smakat den som är medium stark och höll på att brinna upp så det lär ta tid innan jag kommer kunna använda upp allt. Men den är riktigt, riktigt god!