Ännu ett recept ur mormors gamla kokbok! Denna gången blev det bröd...
 
Riktigt saftiga, mättande brödkakor blev detta. Och bli inte förfärade om grahamsmjölet i princip gör degen till en cementklump - brödet blir inte torrt och tråkigt! Direkt ur boken:
 
GRAHAMSKAKOR
 
4 brödkakor
 
40 g jäst
½ kg grahamsmjöl (1 l)
1 tsk salt
½ l mjölk
1- 2 msk flottyr
1 dl sirap
½ kg vetemjöl (1 l)
 
Tag fram allt som behövs för baket, innan arbetet påbörjas, och väg eller mät upp de olika beståndsdelarna till degen.
 
Smula sönder jästen i degkitteln och sätt till hälften  av mjölet. Ljumma degspadet och häll i det. Rör om med degspaden och sätt till mera mjöl, så att degen blir lagom fast. Om fett ingår i degen, läggs det ner på bottnen av degkitteln. Skrapa ner degen från kittelns kanter och mjöla. Lägg bakduk över degen och ställ den att jäsa. Degen är färdigjäst när den nått ungefär dubbel storlek. Sätt nu till sirap och kryddor och arbeta in mera mjöl. Resten av mjölet används vid utbaket.
 
Smörj plåtarna. Mjöla bakbordet och lägg upp degen, när den är färdigjäst. Arbeta den smidig och slät. Dela degen i fyra delar. Forma dem till runda kakor och lägg dessa på plåtarna. Nagga kakorna och låt dem jäsa upp. Grädda i medelgod ugnsvärme, 225- 250 grader.