Trädgården bjuder på mer och mer bär varje dag som går. En av alla saker jag älskar med sommaren. Nu dignar de taggiga krusbärsbuskarna av bär, som man kan göra så mycket gott av! Kräm, sylt och pajer - och cheesecake. Här kommer ett riktigt smarrigt recept som dessutom har en fräsch ton av ingefära.
 
KRUSBÄRSCHEESECAKE
 
ca 12 bitar
 
200 g digestivekex
75 g smält smör
1 msk hackad syltad ingefära
1 msk sockerlag från den syltade ingefäran
 
400 g philadelphia
3 ägg
1 ½ dl socker
2 msk maizena
400 g snoppade krusbär
2 msk socker
2 msk sockerlag från den syltade ingefäran
2 dl créme fraiche
2 msk socker
 
Kör digestivekexen till smulor i en matberedare. Tillsätt smält smör, syltad ingefära och sockerlag och mixa kort. Tryck ut den smuliga massan i en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda philadelphian, ägg, socker och maizena i en bunke. Häll smeten över smulbotten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 55 minuter.
 
Lägg krusbären i en kastrull och koka upp tillsammans med socker och sockerlag. Låt koka i 5 minuter.
 
Ta upp krusbären med en hålslev och lägg dem i en skål. Fortsätt koka lagen tills den har reducerat till ½ dl. Låt svalna något och blanda med krusbären.
 
Bre på krusbärsblandningen på den gräddade kakan. Rör samman créme fraiche och socker och ringla det över bären. Ställ in kakan i ugnen igen och grädda ytterligare 20- 25 minuter. Servere cheesecaken kall.