; Something YUM -

Cheesecake med Krusbär

jul 19, 2014 / 0 kommentarer
 
 
Trädgården bjuder på mer och mer bär varje dag som går. En av alla saker jag älskar med sommaren. Nu dignar de taggiga krusbärsbuskarna av bär, som man kan göra så mycket gott av! Kräm, sylt och pajer - och cheesecake. Här kommer ett riktigt smarrigt recept som dessutom har en fräsch ton av ingefära.
 
KRUSBÄRSCHEESECAKE
 
ca 12 bitar
 
200 g digestivekex
75 g smält smör
1 msk hackad syltad ingefära
1 msk sockerlag från den syltade ingefäran
 
400 g philadelphia
3 ägg
1 ½ dl socker
2 msk maizena
400 g snoppade krusbär
2 msk socker
2 msk sockerlag från den syltade ingefäran
2 dl créme fraiche
2 msk socker
 
Kör digestivekexen till smulor i en matberedare. Tillsätt smält smör, syltad ingefära och sockerlag och mixa kort. Tryck ut den smuliga massan i en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda philadelphian, ägg, socker och maizena i en bunke. Häll smeten över smulbotten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 55 minuter.
 
Lägg krusbären i en kastrull och koka upp tillsammans med socker och sockerlag. Låt koka i 5 minuter.
 
Ta upp krusbären med en hålslev och lägg dem i en skål. Fortsätt koka lagen tills den har reducerat till ½ dl. Låt svalna något och blanda med krusbären.
 
Bre på krusbärsblandningen på den gräddade kakan. Rör samman créme fraiche och socker och ringla det över bären. Ställ in kakan i ugnen igen och grädda ytterligare 20- 25 minuter. Servere cheesecaken kall.
Läs mer

Skånemat

jul 18, 2014 / 0 kommentarer
 
Måste tipsa om en ställe med riktigt gott, skånskt käk utmed en sådan rolig väg som E6:an! Margretetorp heter det, som är ett gästgiveri/gård/hotell och konferensbygge. Huset är som på ett skånskt vykort, och väl därinne är det en skön, gammaldags atmosfär. Här stannade mamma, syster och jag för en sen lunch längs en regnig och tråkig motorvägstur, och jag måste säga att vi blev väldigt upplivade när vi kom dit! Jag provade en citron- och potatisbakad rödingfilé med gräslökssmörsås och bakade gulbetor, medan de andra tog skånsk äggakaka med stekt fläsk och lingon. Galet gott.
 
Så om ni vill äta på något roligare än en bensinmack nästa gång ni drar söderut på E6:an, sväng in efter hallandssåsen och ät här istället!
 
 
Läs mer

Makalösa Chokladkolakakor

jul 17, 2014 / 0 kommentarer
 
 
MAKALÖSA CHOKLADKOLAKAKOR
 
ca 40 kakor
 
100 g smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulverskrapa
2 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
 
Rör rumsvarmt smör med socker och sirap tills det är poröst. Blanda sedan i mjöl, kakao och vaniljsocker. 
 
Dela degen i tre delar och rulla ut vardera lika långa som plåten är. Platta till dem lite, och räffla gärna med en gaffel.
 
Grädda mitt i ugnen i 15- 20 minuter. Skär längderna i sneda kakor medans de är varma, jag tycker det är enklast att använda en degskrapa! Låt sedan svalna på plåten.
Läs mer

Klassisk Jordgubbskräm

jul 17, 2014 / 0 kommentarer
 
 
Åh jordgubbskräm! Finns det något godare att äta en sommarkväll?
 
KLASSISK JORDGUBBSKRÄM
 
4 portioner
 
ca ½ l jordgubbar (frysta eller färska)
5 dl vatten
½ -1 dl socker
3 msk potatismjöl
 
Koka upp bären med vattnet i en kastrull. Krossa eventuellt bären lite med en visp om du inte vill ha de hela i krämen. Smaka av med socker (ibland använder jag istället saft!). Blanda ut potatismjölet i lite vatten och rör sedan i krämen som står av plattan. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt koka tills den första bubblan syns! Tag av från plattan och ställ att svalna.
 
 
 
Läs mer

Grahamskakor

jul 14, 2014 / 0 kommentarer
 
 
Ännu ett recept ur mormors gamla kokbok! Denna gången blev det bröd...
 
Riktigt saftiga, mättande brödkakor blev detta. Och bli inte förfärade om grahamsmjölet i princip gör degen till en cementklump - brödet blir inte torrt och tråkigt! Direkt ur boken:
 
GRAHAMSKAKOR
 
4 brödkakor
 
40 g jäst
½ kg grahamsmjöl (1 l)
1 tsk salt
½ l mjölk
1- 2 msk flottyr
1 dl sirap
½ kg vetemjöl (1 l)
 
Tag fram allt som behövs för baket, innan arbetet påbörjas, och väg eller mät upp de olika beståndsdelarna till degen.
 
Smula sönder jästen i degkitteln och sätt till hälften  av mjölet. Ljumma degspadet och häll i det. Rör om med degspaden och sätt till mera mjöl, så att degen blir lagom fast. Om fett ingår i degen, läggs det ner på bottnen av degkitteln. Skrapa ner degen från kittelns kanter och mjöla. Lägg bakduk över degen och ställ den att jäsa. Degen är färdigjäst när den nått ungefär dubbel storlek. Sätt nu till sirap och kryddor och arbeta in mera mjöl. Resten av mjölet används vid utbaket.
 
Smörj plåtarna. Mjöla bakbordet och lägg upp degen, när den är färdigjäst. Arbeta den smidig och slät. Dela degen i fyra delar. Forma dem till runda kakor och lägg dessa på plåtarna. Nagga kakorna och låt dem jäsa upp. Grädda i medelgod ugnsvärme, 225- 250 grader.
 
 
Läs mer