Fick ett släng av baklust en kylig spetemberdag som denna, plus att jag införskaffat mig nya, fina bakformar i lite retrostil! Tänkte att det ska vara något retro bakverk i dessa också, och valet blev klassiska småkakan hallongrottor. Men hallonsylten byttes ut mot hemgjord svartvinbärssylt istället - vilket kändes som en ett bra och lite syrligare alternativ till den annars ganska söta hallonsylten. Måste säga att de blev riktigt goda, och snygga!
 
Cirka 25 stora!
 
SVARTVINBÄRSGROTTOR
 
4 ½ dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smör i kuber och arbeta snabbt ihop till en deg. Förvara degen i kylen en stund om du vill att den ska bli mer lättarbetad.
 
Forma degen till små runda bollar, cirka 25 stycken om du gör lite större grottor. Lägg dessa i småformar och tryck ett hål i mitten på varje boll. Klicka i sylten.
 
Grädda sedan mitt i ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna på galler.