Something YUM

Gong Bao Ji Ding

Usch, vad dåliga bilder det blir utan dagsljus...Nackdelen med vinterhalvåret! Men det får duga för denna supergoda gryta ändå!
 
 
Uppdateringen den senaste tiden har verkligen inte varit den bästa - men den som väntar på något gott!
 
Bloggvärlden ju ändå alltid kvar och väntar på de saftiga inläggen, tills man helt enkelt har tid, ork och lust till att skriva inlägg. Och både tid och inspiration har varit lite inslängda i garderoben det senaste, men i veckan har jag faktiskt försökt börja väcka intresset igen! Det blir ju gärna så att när man arbetar med mat hela tiden så blir man lite mätt på hela konceptet... Sen har det varit sommar och maten har inte stått i fokus - man tar hellre en skål med kall yoghurt från kylen istället för att stå och göra långkok med kött, baka stabbiga tårtor och liknande. Men tacka vet jag hösten och dess cravings till riktig mat!
 
För tillfället är jag lite inne på asiatisk mat. Kanske för att jag ska till Japan i november? :D Därav här ett recept på en riktigt god kinesisk kycklinggryta/wok, med både sting, värme och lite annorlunda med sin kraftiga ingefära smak. Denna kommer jag definitivt laga igen! Och har man kanske inte sherry, eller för den delen sichuanpeppar hemma så blir den väldigt bra ändå. Prova gärna!
 
KYCKLINGWOK
 
4 personer
 
500 g kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
purjolök (ca 10 cm)
1 röd chili, hackad
1 tsk chiliflakes
1 tsk stött sichuanpeppar
1 msk skivad färsk ingefära
1 dl cashew- eller jordnötter
olja till stekning
MARINAD
1 ½ msk torr sherry
1 ½ tsk potatismjöl
1 tsk kinesisk soja
SÅS
1 msk sambal oelek
1 msk socker
3 msk torr sherry
1 ½ msk kinesisk soja
1 ½ msk risvinäger
1 msk potatismjöl
½ msk konc kycklingfond
1 ½ dl vatten
 
Skär kycklingen i små tärningar. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg i kycklingen och blanda runt, låt sedan detta marinera i 20 minuter.
 
Blanda ingredienserna till såsen.
 
Skala och hacka vitlök och purjolök. Hetta upp en stor stekpanna eller wokpanna med lite olja. Stek sedan kycklingbitarna tills de är genomstekta. Ta upp dem och ställ åt sidan.
 
Gör rent woken. Hetta sedan upp igen med olja. Woka sedan löken, chilifrukten, chiliflakes, sichuanpeppar och ingefära i cirka 1 minut. Lägg i kycklingen igen. Häll såsen över och låt det hela snabbt bli varmt. Strö över nötterna, servera sedan med kokt jasminris!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress