Jaha, då har man hunnit fylla 20 år (måste ändra det i presentationen om mig...). Och eftersom som även syster fyller år i oktober så har det blivit en riktig "tårtmånad" för familjen. Och sen är det ju farsdag, sen fyller mamma år... Ni fattar! För tårta är ju såklart något man måste ha vid varje firande!
 
Min då 20- årstårta, gjorde syster och såhär fin blev den! En lyxig tårta, nästan guldfärgad och med hela familjens älsklingssmak - kaffe. Den går att göra i förväg och blir nästan bättre om den får stå i kylen en dag innan, men se bara till att ta fram den i rumstemperatur långt i förväg innan serveringen och strö på de hackade nötterna precis innan - annars blir chokladganachen för hård och nötterna blir mjuka. Tårtan är dessutom glutenfri!
 
 
MOCKATÅRTA
 
10 bitar
 
BOTTEN
2 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
150 g valnötter
1 dl starkt kaffe
CHOKLADGANACHE
120 g mörk choklad, 75% (av god kvalité)
1 ½ dl vispgrädde
25 g glykos eller honung
SMÖRKRÄM
300 g osaltat smör
2 msk neskaffepulver
1 msk hett vatten
3 dl florsocker
3 msk vispgrädde
DEKORATION
Chokladganache
Finhackade hasselnötter och mandel
Chokladkaffebönor
 
Botten: Rosta valnötterna i ugnen på 175 grader i cirka 7 minuter. Mal dem sedan till fint mjöl.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl och de malda nötterna med bakpulver, och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt kaffet och rör om. Häll sedan smeten i en form med löstagbar kant (cirka 24 cm i diameter) - och denna ska inte smöras eller bröas! Skär istället ut kakan när den är färdiggräddad och fått svalna, då slipper man hårda och tråkiga kanter.
 
Ganche: Finhacka chokladen. Koka upp grädden med glykos eller honung och häll på den hackade chokladen. Rör med en plastsked till en elastisk ganache. Förvara sedan denna i rumstemperatur tills användning.
 
Topping: Blanda kaffepulvret med vattnet och låt svalna. Vispa under tiden smöret vitt och häll i florsocker, kaffe och grädde. Vispa till en jämn och luftig smet.
 
Dela försiktigt bottnen i två delar. Häll ganachen i en spritspåse med stjärntyll och fördela ungefär 2 tredjedelar på den ena bottnen. Bred försiktigt ut till ett jämt lager och placera den andra delen på.
Tag smörkrämen och bred slätt på  och runt hela tårtan. Använd gärna en spatel att jämna till med.
Spritsa ut resten av chokladganachen i valfritt mönster. Dekorera sedan med de finhackade nötterna och chokladkaffebönorna. Njut!