Something YUM

Mockatårta
 
 
 
Jaha, då har man hunnit fylla 20 år (måste ändra det i presentationen om mig...). Och eftersom som även syster fyller år i oktober så har det blivit en riktig "tårtmånad" för familjen. Och sen är det ju farsdag, sen fyller mamma år... Ni fattar! För tårta är ju såklart något man måste ha vid varje firande!
 
Min då 20- årstårta, gjorde syster och såhär fin blev den! En lyxig tårta, nästan guldfärgad och med hela familjens älsklingssmak - kaffe. Den går att göra i förväg och blir nästan bättre om den får stå i kylen en dag innan, men se bara till att ta fram den i rumstemperatur långt i förväg innan serveringen och strö på de hackade nötterna precis innan - annars blir chokladganachen för hård och nötterna blir mjuka. Tårtan är dessutom glutenfri!
 
 
MOCKATÅRTA
 
10 bitar
 
BOTTEN
2 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
150 g valnötter
1 dl starkt kaffe
CHOKLADGANACHE
120 g mörk choklad, 75% (av god kvalité)
1 ½ dl vispgrädde
25 g glykos eller honung
SMÖRKRÄM
300 g osaltat smör
2 msk neskaffepulver
1 msk hett vatten
3 dl florsocker
3 msk vispgrädde
DEKORATION
Chokladganache
Finhackade hasselnötter och mandel
Chokladkaffebönor
 
Botten: Rosta valnötterna i ugnen på 175 grader i cirka 7 minuter. Mal dem sedan till fint mjöl.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl och de malda nötterna med bakpulver, och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt kaffet och rör om. Häll sedan smeten i en form med löstagbar kant (cirka 24 cm i diameter) - och denna ska inte smöras eller bröas! Skär istället ut kakan när den är färdiggräddad och fått svalna, då slipper man hårda och tråkiga kanter.
 
Ganche: Finhacka chokladen. Koka upp grädden med glykos eller honung och häll på den hackade chokladen. Rör med en plastsked till en elastisk ganache. Förvara sedan denna i rumstemperatur tills användning.
 
Topping: Blanda kaffepulvret med vattnet och låt svalna. Vispa under tiden smöret vitt och häll i florsocker, kaffe och grädde. Vispa till en jämn och luftig smet.
 
Dela försiktigt bottnen i två delar. Häll ganachen i en spritspåse med stjärntyll och fördela ungefär 2 tredjedelar på den ena bottnen. Bred försiktigt ut till ett jämt lager och placera den andra delen på.
Tag smörkrämen och bred slätt på  och runt hela tårtan. Använd gärna en spatel att jämna till med.
Spritsa ut resten av chokladganachen i valfritt mönster. Dekorera sedan med de finhackade nötterna och chokladkaffebönorna. Njut!
Indian Style
 
Indisk mat är ju så förbaskat gott. I Indien har man verkligen förstått att mycket smak och kryddor är det absolut viktigaste i matlagning - inte bara salt och peppar där alltså.
 
Besökte nyligen en söt vän i Borås där hon arbetar på en indisk takeaway- restaurang. Åh den som ändå kunde bo i en lite större stad med mer utbud av matställen! Har börjat tröttna en aning på pizza och hamburgare nu... Tur är väl då att ens matintresset är stort och man har snälla vänner som smsar recept från deras arbetsplatser!
 
Vet att jag inte fick ihop det precis som den maträtt jag åt efter att tagit med mig mat hem från Borås - men en grönsaksgryta blev det ändå allt med liknande smaker samt en av mina favoriter - Mango Lassi!
 
Bäst blir det såklart med lite naanbröd till...
 
 
INDISK GRÖNSAKSGRYTA
 
4 portioner
 
Olja till stekning
1 tsk senapsfrö
1 grön chili, strimlad
3 cm färsk ingefära, finhackad
2 tsk garam masala
1 tsk mald koriander
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
2 tsk curry
1 tsk chilipulver
2 gula lökar, finhackade
2 dl grädde
400 g krossad tomat
1 litet blomkålshuvud, delat i buketter
3 morötter, strimlade
½ zucchini, strimlad
Salt

Hetta upp lite olja i en gryta och fräs senapsfröna i 2-3 min eller tills de börjar sprätta. Tillsätt chili, ingefära, garam masala, koriander, spiskummin, gurkmeja, curry och chilipulver. Fräs i någon minut och häll sedan i löken. Stek den mjuk, tillsätt mer olja om det behövs. Mixa den sedan till en slät puré.

Tillsätt tomatkrossen och grädden. Låt puttra i 5 minuter. Häll i blomkål, morötter och zucchini och låt detta sjuda tills grönsakerna är lite mjuka. Smaka av med salt.
Servera tillsammans med jasminris och eventuellt naanbröd!
 
 
MANGO LASSI
 
4 glas
 
250 g fryst mango (1 paket)
5 dl naturell yoghurt
3 dl mjölk
1 tsk mald kardemumma
 
Mixa alltsammans, häll upp på glas och njut!