Ja, vart ska man börja när man har upplevt matkulturen i Japan? Detta fantastiska land, på många sätt, med sin otroliga kultur, sin modernitet och utveckling, vackra natur och sitt trevliga folk. Jag var bara där i drygt en vecka men kände att jag upplevde så otroligt mycket på kort tid.
 
Japan har fantastik mat - om man avgudar rå fisk och ris. Haha, nej landet har förstås mycket mer att erbjuda än så! Men principen är mycket samma genom alla maträtter: rena smaker, det ska vara vackert och man ska bli lagomt mätt. Det används mycket från havet, både fisk, skaldjur och alger, men såklart finns där även kött sedan ett par årtionden tillbaka. Dessutom har Japan utav tvekan några av världens skickligaste kockar, berömt vassa knivar och unika smaker.
 
 
Under vår resa (jag & familjen) hann vi smaka bland annat på många olika misosoppor. Denna soppa görs på misopasta, vilket är en sojaprodukt. När jag först smakade den hemma som var köpt på vanlig mathandel här tyckte jag det var supergott! Åh vad jag längtade till att få smaka den "äkta" varan i Japan. Men vad besviken jag blev... Haha, den smakade självklart väldigt olikt den vi har i Sverige, som är mildare här. För i Japan gillar de att blanda i någon form av spannmål, som de trolvigtvis har bränt av, vilket gjorde att de sopporna jag smakade utav hade en ton av cigarettrök! Usch och fy, jag brukar inte säga nej till nya smaker, men den kunde jag faktiskt inte riktigt äta...
 
På matmarknad i Ueno, Tokyo

 
Annars var maten riktigt bra som vi åt. Vi fick väldigt mycket tempurafriterade grönsaker och fisk vilket serverades med rättika och ingefära, och vi åt självklart den berömda sushin. Men min absoluta favorit var Sukiyaki! Alltså tunt skivad biff, grönsaker eller annat som man kokar i en blandning av sake (risvin), soja, socker och vatten. Så gott! Saken går att byta ut mot vitt, sött vin.
 
Sushi - här med rå tonfisk i två varianter, vit fisk, bläckfisk och räka. Samt två rullar med rom och något annat gult. Här var jag feg, för den gula vågade jag inte smaka på... Tyckte den såg lite väl, well, mojsig ut. Annars, gott! Älskar de rena smakerna med soja, wasabi och syltad ingefära! Och såklart till - deras goda Asahi-öl.
 
De gillar även att använda sig av mycket grönsaker - gärna syrade och inlagda. Svampar i alla dess former är också populära, och smaker som soja, hav, ingefära, wasabi (pepparrot), grönt te är väl använda. Generellt är smakerna väldigt "rena". Tyckte hela deras kocept påminnde väldigt mycket om våran Rawfood- diet här i västvärlden, som här är något nytt påfund men som där har existerat i flera århundraden. Kanske därför japanerna blir så gamla?
 
 
Kronan på verket blev att få uppleva en äkta japansk banquetmiddag uppe i bergena i väst. Och nej, allt var inte gott men åh så fint allt var upplagt! På låga bord i golvnivå serverades det soppa som kokade på bordet, råvaror som stektes över gasol på ett magnoliablad, fläskkött som skulle ångkokas på en bädd av böngroddar i en trälåda... Och alla dessa små söta fat innehöll olika delikatesser som rå fisk, tofu, picklade grönsaker, alger, geléad potatis, sesampastor med mera. Och i denna miljön med servitörer som rusade mot en om något inte stämde, sitta på golvet och äta och vara klädd i typ kimonorockar och sandaler - den kvällen var nog en av de mest unika jag kommer att uppleva!
 
Det finns så mycket att berätta om maten i Japan att mitt nu trötta huvud säger att jag ska ge mig. Annars lär inlägget bli sju mil långt! Hur som helst, Japans mat liknar ingen annans och är mycket speciell. Det är definitivt något jag själv kommer att prova på mer även hemma i Sverige.