Something YUM

Mandelbakad Rabarberpaj med Vitchokladpannacotta
 
 
 
Till morsdag gör jag eller min syster alltid en tårta att bjuda på familjen på. Och så även i år! Fast denna gången testade jag att göra något som är mer av en paj än tårta, men som ändå känns välarbetad och lite lyxig. Och vad passar bättre i maj än en rabarberpaj? Addera sen en pannacotta och massor av god choklad, då börjar vattnet i munnen rinna på en! Så här är ett recept på en underbar paj med det lilla extra - som jag kan lova att både mammor, och dessutom pappor, tyckte mycket om!
 
MANDELBAKAD RABARBERPAJ MED VITCHOKLADPANNACOTTA
 
8- 10 portioner
 
PAJDEG
2 dl vetemjöl
1 ½ dl mandelmjöl
½ tsk bakpulver
100 g smör
½ dl socker
1 ägg
RABARBERKOMPOTT
500 g rabarber
2 dl socker
2 msk potatismjöl
50 g mjölkchoklad
 till pensling
PANNACOTTA
2 gelatinblad
1 vaniljstång
150 vitchoklad
3 dl vispgrädde
3/4 dl socker
GARNERING
25- 50 g vitchoklad
 
Arbeta ihop mjöl, mandelmjöl, bakpulver, smör, socker och ägg till en deg. Om degen känns kletig, tillsätt mer vetemjöl. Tryck sedan ut degen i en pajform, med löstagbar kant, och ställ att vila i kylen cirka 30 minuter. Grädda sedan skalet i 175 grader i 10- 15 minuter tills det blir gyllenbrunt. Låt svalna.
 
Skölj rabarberna och skär den i bitar. Har du röda rabarber så låt gärna skalet sitta kvar - det blir fin färg i kompotten. Blanda rabarber och socker i en kastrull. Låt koka upp försiktigt och koka rabarbern mjuk, cirka 15 minuter. Smaka av så att det blir lagom sött. Rör sedan ut potatismjölet med lite vatten och rör ner i kompotten. Det ska bli en tjock konsistens. Låt krämen svalna.
 
Smält mjölkchokladen. Pensla insidan av pajskalet med chokladen. Låt stelna och häll sedan på rabarberkrämen, den ska fylla skalet ungefär till hälften.
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skrapa ur fröna från vaniljstången. Dela vitchokladen i bitar.
 
Koka upp grädde, socker och fröna från vaniljstången under omrörning i en kastrull. Dra sedan ifrån värmen och tillsätt chokladen och rör tills den har smält. Blanda i gelatinbladen och rör runt. Häll blandningen försiktigt över rabarberfyllningen i pajen. Ställ sedan att stelna i kyl minst 2- 3 timmar, gärna över natt.
 
Dra med kniv runt kanten av pannacottan så att den släpper formen. Lossa kakan försiktigt. Smält chokladen till garneringen och ringla över till ett fint mönster. Garnera gärna med färska bär!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress