Nu ska ni få höra något gott. Vad sägs om små lakritskolapajer á la snickers? Visst låter det underbart? Receptet var jag tvungen att prova mig på, som vilket jag stötte på genom att låna en bok på något så bra som biblioteket. Japp ni hörde rätt, de finns kvar därute! LAKRITS, heter boken och är skriven av lakritsfantasten Elisabeth Johansson. Och hon verkade allt kunna allt om lakritsen och vad den kunde användas till - det ska tydligen passa perfekt till blåmusslor! Så vågad är jag dock inte än, utan provade istället något sötare som dessa små pajer...
 
 
Och vilket resultat! Jag må inte ha gjort exakt som det stod i receptet - men ofta blir det ju så när man står och grejar, man kommer på att man inte har vissa ingredienser hemma osv. Bland annat blev mina pajer mindre då jag gjorde i muffinsplåt istället för små pajformar, och istället för att göra chokladglasyren så ringlade den lata sidan av mig bara på smält choklad. Och jordnötterna blev cashewnötter. Tyckte trots allt detta att det blev riktigt bra!
 
Lakrits är alltid något jag velat prova på att använda mig utav. Så på den lilla lokala mataffären investerade jag i en burk med ekologiskt lakritspulver. Nej, så dyrt var det väl inte, kostade mig cirka 40 kronor för en mindre burk! Och med denna ska det nu bli lite nya recept innehållande lakrits. För visst är det gott? Tycker det är konstigt att smaken är så delad bland människor gällande den smaken, för så knepigt är den väl ändå inte? Sen om man tycker om salt eller söt lakrits är väl än sak, för där kan skillnaden vara större. Utomlands är det ju exempelvis inte vanligt med saltlakrits - när mor min var i Australien i vintras hade hon sagt att saltlakrits var så gott (just eftersom det bara gick att få tag på den söta) och en australienare hade rynkat på näsan och tyckt att det var jätteknepigt att vi åt den salt...
 
Här kommer i alla fall receptet ur boken!
 
 
SMÅ LAKRITSKOLAPAJER Á LA SNICKERS
 
Ca 8 portionspajer
 
MÖRDEGSBOTTEN
200 g kallt smör
1 1/4 strösocker
ca 5 dl vetemjöl
ca 5 dl torkade ärtor (för att hålla kanterna på plats i pajformarna)
LAKRITSKOLAFYLLNING
150 g smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 msk lakritsgranulat
ev. några droppar svart hushållsfärg
1 ½ dl salta jordnötter
MJÖLKCHOKLADGLASYR
100 g mjölkchoklad
3/4 dl vispgrädde
1 tsk ljus sirap
1 tsk rumstempererat smör
 
Skär smöret till mördegen i tärningar och blanda det med sockret i en bunke. Tillsätt mjölet och nyp hastigt ihop till en jämn mördeg. Alternativt mixa snabbt ihop ingredienserna i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
 
Sät ugnen på 185 grader och smörj 8 pajformar, 7- 8 cm i diameter. Kavla ut degen och fodra formarna med degen. Skär av överhängande deg med en kniv och nagga bottnarna med en gaffel. Fyll bottnarna med torkade ärtor och grädda skalen i 10- 12 minuter. Ta ut formarna och låt de svalna helt. Ta bort ärtorna.
 
Smält smöret till kolafyllningen i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, grädde, kakao och lakritsgranulat. Koka försiktigt upp blandningen till 120 grader. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten. Blanda eventuellt ner hushållsfärgen. Häll kolafyllningen i pajskalen och låt den svalna.
 
Fördela jordnötterna i pajerna.
 
Hacka mjölkchokladen fint och lägg den i en skål. Koka upp grädden tillsammans med sirap och häll det över chokladen. Rör om tills all choklad har smält. Ringla glasyren över pajerna och låt den stelna.