Jag måste få tipsa er om en helt underbar bok jag läste nyligen på min soliga trappa på bakgården hemma. Det är Tareq Taylors bok om mat & kärlek, som den även så fint heter!

Boken kom till mig efter en räd i en secondhandbutik, och kokbokstokig som jag är och med nya bokhyllor att fylla så är det böcker som står som prioritet på mina loppisrundor. Dock så hamnar det mesta bara snabbt i bokhyllan utan att jag knappt hinner läsa på bokryggen, där det sedan står tills jag ibland får lusten att läsa in ny information i hjärnan (vilket tyvärr blir alltför sällan). Men denna dag blev det faktiskt så att läslusten slog till, och vilken uppmuntrande upplevelse denna bok var!

Tareq Taylor har jag innan hört talas om via musikhjälpen i P3 och SVT, då han lagade falafel i direktsändning och intäkterna gick till välgörenhet. Tyckte om hans karaktär och det var just därför denna bok följde med mig ända till kassan i butiken. För jag är kräsen när det gäller kokböcker ska ni veta! Och nu när jag idag fick satt mig och läst boken så fick jag nästan en chock! Han berättar en hel del om sitt egna liv och sin bana genom kockyrket – och hans beskrivning av sin passion för matlagning, gastronomi och hela matupplevelsen i sig gjorde mig på riktigt rörd! Insåg att kök faktiskt är där jag vill jobba, det är något häftigt över hela världen i sig inom kök och restaurang – svårt att beskriva men Tareq lyckades utomordentligt. För ofta när man arbetar och sliter är det svårt att komma ihåg sin egen passion för det yrket man faktiskt ändå har valt, okej, jag kanske inte är exakt där jag helst vill vara just nu. Det kommunala köket var kanske inte helt den restaurangvärld jag trodde jag skulle hamna i under åren i restaurangskola, men man kommer inte till att välja allt precis som man vill. Och för tillfället trivs jag! Det var inte som jag tänkt mig, men otroligt bra ur andra perspektiv.

Hans bok fick mig i varje fall att längta tillbaka till att vara nyfiken inom den gastronomiska världen, något jag har glömt av sen länge. Men det var inte bara sin professionella bana som han fick mig att minnas mitt glömda matintresse, han skriver även om sitt liv i allmänhet och hur han som ung älskade att resa, slösa pengar och festa (mellan varven av hårt jobb förstås) vilket jag också känner igen mig i! För så är min tid nu.

Såklart kan ju alla inte vara lika frälsta i boken på grund av att de känner igen sig i vad Tareq skriver. Men jag tror att många skulle uppskatta den för att den är välgjord, snygg och innehållsrik – både i förtexterna och recepten! Så vill ni ha något mer än en ny kokbok hemma i köket, testa gärna Tareq Taylors Mat & Kärlek.