Something YUM

Boktips
 
 

Jag måste få tipsa er om en helt underbar bok jag läste nyligen på min soliga trappa på bakgården hemma. Det är Tareq Taylors bok om mat & kärlek, som den även så fint heter!

Boken kom till mig efter en räd i en secondhandbutik, och kokbokstokig som jag är och med nya bokhyllor att fylla så är det böcker som står som prioritet på mina loppisrundor. Dock så hamnar det mesta bara snabbt i bokhyllan utan att jag knappt hinner läsa på bokryggen, där det sedan står tills jag ibland får lusten att läsa in ny information i hjärnan (vilket tyvärr blir alltför sällan). Men denna dag blev det faktiskt så att läslusten slog till, och vilken uppmuntrande upplevelse denna bok var!

Tareq Taylor har jag innan hört talas om via musikhjälpen i P3 och SVT, då han lagade falafel i direktsändning och intäkterna gick till välgörenhet. Tyckte om hans karaktär och det var just därför denna bok följde med mig ända till kassan i butiken. För jag är kräsen när det gäller kokböcker ska ni veta! Och nu när jag idag fick satt mig och läst boken så fick jag nästan en chock! Han berättar en hel del om sitt egna liv och sin bana genom kockyrket – och hans beskrivning av sin passion för matlagning, gastronomi och hela matupplevelsen i sig gjorde mig på riktigt rörd! Insåg att kök faktiskt är där jag vill jobba, det är något häftigt över hela världen i sig inom kök och restaurang – svårt att beskriva men Tareq lyckades utomordentligt. För ofta när man arbetar och sliter är det svårt att komma ihåg sin egen passion för det yrket man faktiskt ändå har valt, okej, jag kanske inte är exakt där jag helst vill vara just nu. Det kommunala köket var kanske inte helt den restaurangvärld jag trodde jag skulle hamna i under åren i restaurangskola, men man kommer inte till att välja allt precis som man vill. Och för tillfället trivs jag! Det var inte som jag tänkt mig, men otroligt bra ur andra perspektiv.

Hans bok fick mig i varje fall att längta tillbaka till att vara nyfiken inom den gastronomiska världen, något jag har glömt av sen länge. Men det var inte bara sin professionella bana som han fick mig att minnas mitt glömda matintresse, han skriver även om sitt liv i allmänhet och hur han som ung älskade att resa, slösa pengar och festa (mellan varven av hårt jobb förstås) vilket jag också känner igen mig i! För så är min tid nu.

Såklart kan ju alla inte vara lika frälsta i boken på grund av att de känner igen sig i vad Tareq skriver. Men jag tror att många skulle uppskatta den för att den är välgjord, snygg och innehållsrik – både i förtexterna och recepten! Så vill ni ha något mer än en ny kokbok hemma i köket, testa gärna Tareq Taylors Mat & Kärlek.

 

 

 

American Apple Cake
 
Gårdagen börjades med en sovmorgon för att fira min nybörjade semestervecka. Och gud vad underbart det är att vara ledig ett litet tag nu framöver! Att bara ta dagen som den kommer och inte ha något speciellt planerat känns ju helt fantastiskt...
 
Så igår när jag stod och kollade på några sorgliga äpplen i fruktskålen började huvudet fundera ut något jag kunde göra på dem. Spara, spara, spara. En kaka kände jag tillslut att jag ville baka, så det blev raka vägen mot soffan med en kopp kaffe i ena handen och min gamla recpetpärm i den andra. Efter några sidors bläddrande fann jag detta recept på en amerikansk äppelkaka med frosting - alltså ungefär en morotskaka fast med rivet äpple i! Så himla god, eller så kanske jag bara tycker att alla kakor med ett tjockt lager frosting är bland det bästa som finns...
 
AMERICAN APPLE CAKE
 
ca 10 bitar
 
125 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 tsk kanel
3 ägg
2 äpplen
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
FROSTING
200 g färskost (typ philadelphia)
1 dl florsocker
Lite citronjuice
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.
 
Rör smör och socker poröst. Rör i kanel och äggen, ett i taget. Riv sedan äpplena grovt och rör ner i smeten. Blanda mjölet med bakpulvret och och blanda ner det. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt kallna.
 
Rör ihop färskost, florsocker och citronjuice. Bred frostingen över kakan. Förvara sedan i kylskåp!
 
 
Peach Melba Jam
 
 
Efter ett släng av magsjuka känner jag mig äntligen piggare att lägga upp ett annorlunda och roligt recept på en persiko- och hallonsylt som jag gjorde för ungefär en vecka sedan. Eller rättare sagt - en peachmelbasylt som det så lockande heter! Har länge velat prova denna variant där man lägger "lager" av två olika sylter så det blir snygga ränder i glasburkarna, men vill man inte ha just hallon och persika som smaksättning så går det självklart bra att prova något annat! Varför inte göra blåbär och hallon? Det blir ju drottningsylt men i lager. Eller gröna rabarber och jordgubb? Möjligheterna är oändliga.
 
Detta recept hittade jag på Dan Sukkers hemsida - så klicka HÄR för att komma till receptet!
 
Lycka till!