Vad sägs om något annorlunda... Svamptårta någon?

 
Kakan med det konstigaste namnet - jag menar svamptårta? Haha, den är mycket godare än vad den låter, smakar ungefär som en citronsockerkaka (vilket det i grund och botten är, fast gjord i en stekpanna!).
 
Detta är alltså det allra 1:a receptet jag provar ur mormors kokbok (beskrivning för projektet ser ni i föregående inlägg). Valet var enkelt - jag kände för att baka något och detta recept som kallades för Svamptårta blev jag förstås nyfiken på!
 
Kakan i sig blev god, lite "svampig" i konsistensen, jag antar att det är där namnet kommer från. Den påminner nästan lite om en tårtbotten, som då också oftast är utan smör i receptet. Dock blev den väldigt simpel. Kakan har inte det där "lilla extra" utan är kort och gott en citronkaka gräddad i stekpanna. Varför det ska vara just en stekpanna vet jag heller inte - men har man brist på bakformar så varför inte? ;)
 
 Ur boken
 
SVAMPTÅRTA
 
4 ägg (240 g)
2 ½ dl socker
det rivna skalet av ½ citron
½ dl potatismjöl
3 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
6 msk hett vatten
 
Till pannan:
1 msk smör
1 msk skorpmjöl
 
Smörj stekpannan och beströ den med skorpmjöl. Blanda mjölet och bakpulvret.
 
Vispa äggen och sockret pösigt. Sätt till citronskalet och mjölblandningen omväxlande med vattnet. Rör försiktigt. Slå smeten i pannan och grädda i svag ugnsvärme, 200 grader, omkring 30 min.
 
 
Projekt - Mormors Kokbok | |
Upp