Boeuf Bourguignon

Köttgrytornas köttgryta - en klassisk och mycket smakfull husmansrätt från det franska köket; här enligt mitt recept↓
 
4 portioner
 
1,5 kg bra nötkött (gärna fransyska)     
2 msk smör
2 morötter
2 gullök
3 msk mjöl
6 dl gott rödvin
5 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
20 st steklök
400 g färska champinjoner
200 g rökt sidfläsk el. bacon
1 lagerblad
Torkad el. färsk timjan
Salt och svartpeppar
 
Gör så här
Skär köttet i 2- 3 centimeter stora kuber och bryn detta i smöret. Skiva sedan morötterna och den gula löken tunt och fräs detta tillsammans med köttet. Strö sedan över mjölet och rör om - tillsätt sedan vin, buljong, tomatpuré, timjan, lagerblad och pressa i vitlöken. Låt grytan koka upp och sedan puttra på svag värme i cirka 1,5 timmar.
 
Skala steklöken och fräs i smöret. Häll på lite vatten och låt dem koka mjukt. Bryn svampen och tärnat sidfläsk eller bacon. Häll sedan allt i grytan och smaka av med salt och svartpeppar. Servera med nykokt potatis och ett gott rödvin.
 
Kött | |
Upp