; Something YUM -

Apple & Pecan Pastry

nov 24, 2012 / 0 kommentarer
Denna kakan är så god! Jag gör den dock inte så ofta som jag skulle vilja - med både smördeg och mycket sirap blir denna underbara tart inte så kalorisnål precis...
 
Till ½ långpanna
 
Botten
1 färdig smördegsrulle
 
Fyllning
200 g mandelmassa
2 äggvitor
100 g mjukt smör
75 g finhackade pecannötter
 
Garnering
3 äpplen
75 g grovt hackade pecannötter
½ dl sirap
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en halv långpanna med bakplåtspapper. Kavla ut smördegsrullen och placera i långpannan.
 
Riv mandelmassan och blanda med de lättvispade äggvitorna, smöret och de hackade nötterna. Bred smeten på bottnen, men lämna cirka 1 centimeter deg fri från smeten runtom. Vik sedan upp dessa kanter och tryck till.
 
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dessa omlott i tre rader ovanpå mandelmassan. Strö över de grovhackade pecannötterna och ringla över ungefär hälften av sirapen. Grädda mitt i ugnen i omkring 40 minuter. Ta ut kakan och ringla över resten av sirapen.
 
 
Läs mer

Skrädda Kakor

nov 24, 2012 / 0 kommentarer
Detta är ett bra recept på mjuka och goda hålkakor! Ett bra bröd som funkar fint att frysa.
 
 
5 hålkakor
 
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 msk sirap
½ msk salt
2 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
9 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl
 

Gör så här
Smula jästen i degbunken. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör sedan ut jästen i lite av vätskan. Tillsätt sirapen, saltet och kryddorna. Häll i rågsikten och arbeta degen. Låt jäsa 20 minuter.
 
Ta upp degen på mjölad yta och arbeta smidig med vetemjölet. Dela den sedan i 5 lika stora delar och forma varje bit till en slät bulle. Platta till eller kavla ut bullarna till runda kakor. Ta ut ett litet hål i mitten av varje brödkaka. Nagga och låt dem jäsa på plåtar.
 
Grädda bröden i 225 grader mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt dem svalna på galler täckta med bakduk.
Läs mer

En riktigt bra kopp kaffe.

nov 24, 2012 / 0 kommentarer
 
En ny kategori - Ställen jag har besökt. Tänkte inleda denna kategori med att bjussa på ett ställe för alla muffinsfantaster! Jag var i Stockholm häromdagen och när jag och en vän skulle leta efter lite nybakat till frukost hittade vi Muffinsfabriken. Jag valde länge mellan alla olika sorters muffins och det blev slutligen en riktigt god citronmuffins. Till det en bra kopp kaffe med det lilla extra. Önskar att småstäder kunde ha denna typ av caféer också!
 
 
Läs mer

Carrot Cake Cookies

nov 13, 2012 / 0 kommentarer
Detta är vad jag testade igår efter eget huvud - en småkaka med influenser av den klassiska morotskakan. Resultatet blev mycket lyckat, en lite småseg kaka med tjock glasyr och kanelsmak. Testa gärna!
Ca 20 stycken
 
                                        Kaka                                         
                                          3/4 dl socker                                        
                                        1 msk kanel                                          
                                             125 g smör                                           
2 ½ dl mjöl
1 morot
 
Glasyr
Florsocker
Vatten
Kokosflingor
 
 
Gör så här
Riv moroten på den fina sidan av rivjärnet. Blanda socker och kanel i en bunke. Rör smöret och sockerblandningen pösigt. Tillsätt mjölet och den rivna moroten och blanda ihop.
 
Dela degen i två lika stora delar. Rulla sedan ut vardera bit i rullar lika långa som plåten. Placera på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till längderna lätt med fingrarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut ur ugnen och skär sneda kakor medans de ännu är varma. Låt svalna.
 
Blanda ihop glasyren med florsocker och lite vatten (hur tjock ni vill ha den bestämmer ni själva). Klena på den på kakorna och strö över kokosen direkt. Förvara i tät burk i rumstemperatur.
Läs mer

Lemon Curd

nov 13, 2012 / 1 kommentarer
Här kommer ett recept på en riktigt bra citronkräm! Den passar väldigt bra i tårtor och bakverk, men testa gärna att ha den i yoghurten eller varför inte bre den på pepparkakor?
 
Cirka 3 dl Lemon Curd
 
3 ägg
2 dl socker
2 citroner
50 g smör
 
Gör så här
Vispa ihop ägg och socker i en kastrull. Riv skalet av citronerna och pressa sedan ur saften och rör i. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Den får inte koka! Tag kastrullen från plattan och rör ner smöret. Sila sedan curden för att få bort skalbitarna och häll upp i en välrengjord burk. Förvara i kylskåp.
Läs mer