Apple & Pecan Pastry

Denna kakan är så god! Jag gör den dock inte så ofta som jag skulle vilja - med både smördeg och mycket sirap blir denna underbara tart inte så kalorisnål precis...
 
Till ½ långpanna
 
Botten
1 färdig smördegsrulle
 
Fyllning
200 g mandelmassa
2 äggvitor
100 g mjukt smör
75 g finhackade pecannötter
 
Garnering
3 äpplen
75 g grovt hackade pecannötter
½ dl sirap
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en halv långpanna med bakplåtspapper. Kavla ut smördegsrullen och placera i långpannan.
 
Riv mandelmassan och blanda med de lättvispade äggvitorna, smöret och de hackade nötterna. Bred smeten på bottnen, men lämna cirka 1 centimeter deg fri från smeten runtom. Vik sedan upp dessa kanter och tryck till.
 
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dessa omlott i tre rader ovanpå mandelmassan. Strö över de grovhackade pecannötterna och ringla över ungefär hälften av sirapen. Grädda mitt i ugnen i omkring 40 minuter. Ta ut kakan och ringla över resten av sirapen.
 
 
Pajer | | Kommentera |

Skrädda Kakor

Detta är ett bra recept på mjuka och goda hålkakor! Ett bra bröd som funkar fint att frysa.
 
 
5 hålkakor
 
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 msk sirap
½ msk salt
2 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
9 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl
 

Gör så här
Smula jästen i degbunken. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör sedan ut jästen i lite av vätskan. Tillsätt sirapen, saltet och kryddorna. Häll i rågsikten och arbeta degen. Låt jäsa 20 minuter.
 
Ta upp degen på mjölad yta och arbeta smidig med vetemjölet. Dela den sedan i 5 lika stora delar och forma varje bit till en slät bulle. Platta till eller kavla ut bullarna till runda kakor. Ta ut ett litet hål i mitten av varje brödkaka. Nagga och låt dem jäsa på plåtar.
 
Grädda bröden i 225 grader mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt dem svalna på galler täckta med bakduk.
Bullar & Bröd | | Kommentera |

En riktigt bra kopp kaffe.

 
En ny kategori - Ställen jag har besökt. Tänkte inleda denna kategori med att bjussa på ett ställe för alla muffinsfantaster! Jag var i Stockholm häromdagen och när jag och en vän skulle leta efter lite nybakat till frukost hittade vi Muffinsfabriken. Jag valde länge mellan alla olika sorters muffins och det blev slutligen en riktigt god citronmuffins. Till det en bra kopp kaffe med det lilla extra. Önskar att småstäder kunde ha denna typ av caféer också!
 
 
Mat & Upplevelser | | Kommentera |
Upp