Fransk Chokladkola

Vill mer än gärna bjuda på mitt grymma recept på Fransk Chokladkola! Detta är min standard i julgodismakeriet varje år, tycker den är så himla god och enkel att lyckas med. Namnet vet jag ej vart det kommer ifrån, tror ju inte att den är särskilt fransk... Eller? Kalla den vad ni vill men choklad och kola är det i alla fall.
Just nu sitter jag och peppar inför julen imorgon med lite kvällsgöra som att måla naglarna i glittrig julröd! Har även tagit en lång och varm dusch med en kakaoduschcreme...På det blev det resterna av en gammal engångsansiktsmaskförpackning, fransk manikyr på tånaglarna och hudlotion på hela jag! Är det jul så är det - kan väl inte skada att skämma bort sig själv och vara lite fin? :)
 
Imorgon ska jag laga en trerätters julinspirerad middag till familjen! Får se hur detta går...
 
Får väl ännu en gång passa på att önska en God Jul!
 
FRANSK CHOKLADKOLA
 
Till cirka 30 stycken
 
1 ½ dl socker
2 msk sirap
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ msk kakao
1 msk smör
 
Gör så här
Blanda samman socker, sirap, grädde och kakao i en tjockbottnad kastrull. Låt koka ordentligt och använd en hushållstermometer tills den visar 120- 125 grader (beror på hur hård ni vill ha kolan). Ju högre temperatur desto hårdare kola.
 
Tag av från värmen och rör i smöret. Häll sedan detta i en pappersklädd form. Storleken på formen väljer ni själva beroende på hur tjock ni vill att kolan ska vara - jag tog en avlång brödform och fick cirka 8 mm tjocka kolor!
 
Låt kolan stelna - skär sedan, eller klipp med sax lagoma bitar som är bra att slå in i smörpapper! Förvara i kylen.
 
 
Godis, Jul | choklad, godis, jul, kola | |
Upp